Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Cres & Losinj

Mali Losinj op de voorgrond Cres aan de horizon
Mali Losinj op de voorgrond Cres aan de horizon
De eilanden Cres en Losinj in de baai van Kvarner zijn twee eilanden die echter zo dicht bij elkaar aanliggen dat ze bijna één geheel vormen. De 'Straat van Osor' een doorgang van slechts enkele meters scheidt het zuiden van Cres en het noorden van Losinj. Deze smalle doorgang wordt verbonden door een schraagbrug zoals je die bij ons veel vindt over rivieren en kanalen.

Cres
Cres is 404 km² groot en telt 3250 inwoners, niet al te veel dus. Losinj is kleiner maar telt wel 8200 inwoners. De eilandengroep is verbonden met het vasteland via een ferry-dienst naar Brestova (op de weg van Opatija naar Pula) en meer noorelijk met een ferry-dienst naar het eiland Krk, dat op zijn beurt verbonden is met het vasteland met een brug. In het zuiden van het eiland Losinj is er ook nog een klein vliegveld.

Het noorden en de oostkant van het eiland Cres bestaat vooral uit steile rotsen, de weste- en zuidkant heeft veel baaien en keitjes-stranden. Het Vrana-meer dat middenin het eiland ligt, is een groot zoetwatermeer (5,75 km²). Het is een zeer merkwaardig meer : het waterniveau ligt boven dat van het zeeniveau en het diepste punt ligt onder het zeeniveau. Op zijn diepst is het meer 74 meter diep ! Het doet dienst als drinkwatervoorziening voor de beide eilanden en is zodoende volledig afgesloten en verboden terrein.

Cres was reeds bevolkt in het Stenen Tijdperk. Er is bijgevolg een grote rijkdom aan historische overblijfselen van vele culturen en tijdperken.

Losinj
Losinj ligt zuidelijker en heeft bijna ontelbare kleine romantische baaien met kleine strandjes. De twee belangrijkste plaatsen zijn Veli en Mali Losinj waarbij Mali Losinj de grootste plaats is (contradictorisch aangezien Mali klein betekent en Veli groot).

Link :
Toeristische dienst Cres
Toeristische webstek Losinj


vandaag 25-5-24, laatst aangepast op 14-11-09.