Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Omisalj

Zicht op Omisalj van bovenaf
Omisalj © toer.dienst Omisalj
stilte
Omisalj ligt vrij dicht bij het vasteland aan de noordpunt van het eiland. Het is zeker niet de meest toeristische stad van het eiland Krk. Belangrijker voor Omisalj is wellicht de industrie en transport. Dichtbij ligt de luchthaven die dienst doet als "de luchthaven van Rijeka". Ook vlakbij is de brug die sinds de jaren zeventig voor een vaste verbinding zorgt tussen Krk en het vastland.

Chemische Industrie
Omisalj heeft ook een van de grootste havens op het eiland. Dit heeft zeker te maken met de petrochemische industrie van DINA, een samenwerkingsverband tussen INA de nationale oliemaatschappij en DowChemical, de chemie-multinational. De grote opslagtanks zie je al van heel ver liggen. Ze versieren zeker het eiland niet, maar in een land met een mooi landschap als Kroatie moet je toch wel ergens je industrie kwijt. En zo'n opslagtanks moeten nu eenmaal dicht bij de laad- en losplaatsen liggen. Ook GP KRK een van de grootste Kroatische constructie- en bouwbedrijven is ook gevestigd op het eiland. GP KRK houdt zich vooral bezig met grote bouwwerken zoals wegen, tunnels, bruggen, havens maar ook de aanleg van pijplijnen, afwatering tot het leggen van glasvezelkabels voor de Kroatische telecombedrijven.

Toerisme
Maar toch betekent Omisalj toeristisch iets. Er zijn drie grote hotels, een camping en verschillende plaatsen waar je kamers of appartementen bij particulieren kan huren. Er zijn ook stranden, zowel zand- keitjes- en rotsstranden.

Grotten
In de nabijheid van Omisalj kan je ook de grotten van Biserujka gaan bezoeken. Veel verhalen doen de ronde over deze grotten. Er zou onder andere een schat van zeerovers verstopt liggen. De grotten zijn 110 meter lang en de temperatuur is er constant tussen de 10 en 13 graden. Deze grotten kunnen door iedereen bezocht worden, ook door kinderen en ouderen, en dit dankzij de goed onderhouden paden.

link :
Meer informatie kan je steeds bekomen bij het Toeristenbureau van Omisaljvandaag 14-4-24, laatst aangepast op 14-11-09.