Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Jadranovo

Kleine strandjes tussen de aanlegsteigers met kristalhelder water
Kleine strandjes tussen de aanlegsteigers met kristalhelder water

Ooit een klein vissersdorpje, nu een rustig vakantieoord. Een oase van rust en mooie landschappen. Jadranovo heeft zijn kleinschaligheid gelukkig behouden. Dit in tegenstelling tot zijn grote broer een 10 kilometer verder : Crikvenica.

Onder de brug
Op een 20 kilometer van Rijeka, vlak aan het "kanaal' van Krk als het waren bijna onder de grote brug die het eiland Krk met het vasteland verbindt, daar ligt Jadranovo. Van op de Magistrale richting Split zie je het dorpje bijna niet liggen omdat de weg hier toch een kleine kilometer van de kust ligt en ook een stuk hoger. Een kleine wegwijzer is zowat het enige dat je er naartoe kan leiden. Eerst denk je waarschijnlijk dat je verkeerd zit, de weg loopt nog enkele honderden meters door een wat desolaat landschap.

Trappen
Voor je het dorpje zelf binnenrijdt vind je eerst nog de toeristische dienst. Een klein kantoortje dat open is van 9 tot 19 uur. Dan kom je in het dorpje zelf. Een klein kerkje met ervoor een pleintje daar je kan parkeren. Hier in het minder toeristische deel van Jadranovo doet het wat doods aan (in 2006 althans). De zee ligt nog enkele meters lager dan het kerkplein. Via een straatje met 136 trappen kom je aan de kade. Op deze kade kan je ook met de auto komen, maar parkeren is natuurlijk een andere zaak hier. Deze kade is lang en overal waar het bewoond is vind je er winkeltjes, ijssalons, cafťs en restaurantjes. Op verschillende plaatsen zijn er ministrandjes met hier en daar ook mogelijkheid tot het huren van strandzetels, parasols, bootjes enz...

Inhammen en strandjes
Het ganse dorp en zijn gehuchtjes die aan zee liggen hebben verschillende kleinere en grotere strandjes. Deze liggen aan de bewoonde zeekant, mar ook in verschillende kleinere baaien. Het water is hier kristalhelder. Er kan hier in Jadranovo ook veel gewandeld worden tussen de verschillende kleinere gehuchtjes. In de baai van Lokvisca kan je zelf medicinale modderbaden nemen, of een bezoekje brengen aan de overblijfselen van een Romeinse nederzetting.

Geen hotel
In het centrum van Jadranovo vind je ook alles om hier onbezorgd te verblijven : een bank en postkantoor, en medische post, winkeltjes, enz... Grote gebouwen moet je hier niet zoeken, evenals hotels, die zijn hier niet. Overnachting kan je hier vinden bij particulieren die niet minder dan 1600 bedden ter beschikking hebben in de traditionele "soba" of in appartementen van een iets hogere klasse. De meeste van deze accomodaties liggen niet verder dan 100 meter van de zee. Jadranovo is dan ook uiterst geschikt voor een rustige autovakantie.

fotoalbum "Jadranovo" (14 extra foto's)

Toeristische dienst Jadranovo :
adres : Ivani (zonder nummer), 51264 Jadranovo
tel/fax : +385(0)51/246 160
email : tz-jadranovo@ri.t-com.hrvandaag 13-6-24, laatst aangepast op 06-03-12.