Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Opatija

klik hier voor foto's
Terrasjes op het Frans-Jozef wandelpad
Terrasjes op het Frans-Jozef wandelpad

Opatija is de parel van de Kvarner-riviera. Het is een prachtige stad, gekenmerkt door tal van imposante, pastelkleurige villa's en oude hotels die nog een Habsburgse grandeur uitstralen. Opatija werd halverwege de 19de eeuw opengelegd voor het toerisme. In het Habsburgse rijk verwierf Opatija zich de naam van winterkuuroord voor de rijken, vanwege het milde klimaat en de schone lucht. Januari, februari en maart waren destijds het hoogseizoen, niet in de laatste plaats doordat het bergmassief achter de kust de gevreesde bora tegenhield, de ijskoude noordenwind die vanuit het Karstgebied komt aanwaaien.

Wandelpad
Het bekende wandelpad Frans-Jozef I loopt vlak tegen de branding. Het is een uniek wandelpad, waar zon en schaduw afwisselen, met stukken die zeer rustig zijn en andere waar het pad door de terrasjes loopt. Het wandelpad loopt van het vissersdorpje Volosko - helemaal in de oksel van de Kvarnerbaai - tot in Lovran 6 km verder zuidwaards.

Voor iedereen
In Opatija is er alles wat je nodig hebt, ondertussen is er ook een supermarkt. Verder een groot postkantoor, banken en voldoende geldautomaten. Logies vind je in Opatija voor iedereen. Er zijn gewone hotels, duurdere hotels en ook twee vijfsterrenhotels (Millenium en Mozart). Wens je een kamer of een appartement, dat kan ook in Opatija. Enkele kamperen kan niet, daarvoor moet je enkele kilometers verder naar Medveja rijden.

vrouw met meeuw
In de stad bevindt zich een aangelegd badstrand met aflopende betonnen plateaus en terrassen en met een veilige zwemlagune voor kinderen. Op een klein schiereiland ernaast is een park aangelegd. Voor het park staat een beeld van vrouw met meeuw op de rotsen, dat symbool is geworden voor Opatija. Eťn uitstulping in zee verder, voorbij Grand Hotel Kvarner, is het prachtige park met botanische tuin van Opatija, met het Lido en een openluchttheater. In dit openluchttheater zijn er in de zomer bijna elk weekend optredens.

winter
Opatija heeft nog een aantal sterke andere troeven als toeristenplaats. In de winter vindt er het carnaval plaats, wat kleinschaliger maar even uitbundig als het grote carnaval van Rijeka. In de Kvarnerbaai leven verder ca. 150 dolfijnen (tuimelaars), vooral rond de eilanden Cres en Losinj. In Opatija's achterland liggen dan ook nog de bergen van het Ucka-massief, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Neem eens een kijkje in het dorp Veprinac, hoog boven Opatija en met prachtig uitzicht over de badplaats en over Rijeka en de eilanden. Heb je uiteindelijk genoeg van de oostkust van schiereiland Istrie, dan zit je vanuit Opatija over de snelweg naar Pazin en door de Ucka-tunnel in korte tijd weer aan de Istrische westkust.
"meer foto's van Opatija"

- Kroatievakantie.nl


Vijfsterrenhotel MozartVijfsterrenhotel MilleniumWandelpad Frans-Jozef I

zicht uit VeprinacStrand van Opatija met hotel PalaceVeel groen in Opatijavandaag 22-7-24, laatst aangepast op 13-01-14.