Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Rijeka

Rijeka passagiershaven
Rijeka passagiershaven

[klik hier voor foto's]
Rijeka is de grootste havenstad van Kroatie. Het is zeker geen echte toeristische stad, al is het wel de moeite waard om Rijeka te bezoeken en goed te leren kennen. Met zijn 144.000 inwoners is Rijeka de derde stad van Kroatie (na Zagreb en Split).

Eindelijk thuis
Rijeka betekent niets meer of minder dan 'rivier'. Genoemd naard de rivier die de stad in twee deeld en simpelweg ook rivier noemt. DE stad kent een nogal woelige geschiedenis. Ze is de speelbal geweest van de vele overheersers in de streek. Steeds lag Rijeka op de grens van verschillende rijkdommen. In de periode van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije, was Rijeka de eerste havenstad van Hongarije, met Triest (nu Italie) als concurrent van het naburige Oostenrijk. Na de val van het Habsburgse Rijk kwam Rijeka verschillende malen in de handen van Italianen, Oostenrijkers, Duitsers, Fransen, Serviers, en ja soms ook nog van de Kroaten zelf. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Rijeka dan definitief in handen van Joegoslavie om na 1990 dan definief een Kroatische stad te worden.

Fiume
De overlijfselen van al deze bezettingen zie je nog overal. Vooral de grootse gebouwen uit de Habsburgse periode zijn opvallend. Nu nog zie je her en der 'Fiume' de Italiaanse naam van de stad opduiken. Het Radiostation 'Radio Rijeka' dat vrij populair is en in een groot deel van Kroatie te beluisteren valt, zend nog steeds enkele uren in het Italiaans uit en heeft als tweede naam nog steeds 'Radio Fiume'. Ook enkele edities van locale kranten worden nog in het Italiaans uitgegeven.


Als bezoeker moet je zeker op de 'Korzo' eens wandelen, een ijsje eten of een pintje drinken (of alles na elkaar). Deze winkelstraat die volledig autovrij is, werd enkele jaren geleden volledig heraangelegd en is echt een gezellige plek om rond te lopen. Voorbij de parking aan het water (richting Split) ligt te markt. Hier is het dagelijks markt van zowel groenten en fruit als vis, vlees, bloemen enz... De vismarkt vindt plaats in een overdekte hal.


fotoalbum "Rijeka" (nog 48 foto's van Rijeka)

Rijeka winkelwandelstraat KorzoRijeka havenRijeka stadsmuzeum


Rijeka bij valavondRijeka groentenmarktRijeka vismarkt


Trappen nabij hotel BonaviaTerras van cafe KatarinaStadspoort Rijekavandaag 13-6-24, laatst aangepast op 14-11-09.